a
Redaktionen

redaktionen@disputs.dk

LollandLeaks

lollandleaks@disputs.dk

Nicolai Privrat

Chefredaktør
np@disputs.dk

Søren Rosenberg

Skribent
sr@disputs.dk

disputs.dk er en del af

nakskov.nu

CVR 35 36 25 68
Fællesskabsvej 11
4900 Nakskov

nyt aktivistisk meningsmedie på lolland
 

Overflødig hjemmeside koster kommunen 120.000,-

Lolland Kommune køber hjemmeside, der kan mindre end en facebookgruppe, for 120.000,-

I juli 2016 besluttede Fritids- og Kulturudvalget i Lolland Kommune, at afsætte 120.000 kroner for at tilkøbe foreningsportalen Boblberg.dk for en 2-årig periode. En hjemmeside, der i virkeligheden kan mindre end en gratis facebookgruppe, men samtidig er ukendt for brugeren og derfor skal etableres gennem en indsats af borgermøder, konferencer og markedsføring.

Konceptet Boblberg.dk er udviklet af Shark Inc ApS, som har hjemme i Hvidovre. Det er en hjemmeside hvor borgere i tilknyttede kommuner, kan oprette en bruger og lave opslag, som på en opslagstavle. Meningen er at borgerne skal bruge hjemmesiden, til at søge aktiviteter og fællesskaber og dette skal gøres let, på tværs af eller helt foruden eksisterende forbindelser til foreninger. Til trods for at Boblbjerg ifølge deres hjemmeside har 12 ansatte/tilknyttede medarbejdere, så falder de 120.000 på et tørt sted, da deres årlige omsætning i 2015 var under 100.000, med underskud i 2014.

Den tekniske opbygning af hele hjemmesidesystemet vurderer vi kunne gennemføres på en uges tid, af en enkelt hobbyprogrammør.

Hjemmesiden i sig selv er meget simplistisk og ens for medlemskommuner. Når en kommune tilkøber adgang oprettes de som kategori, der kan vælges, når man opretter en bruger. Der er ingen krav til validering af brugeren, som borger i kommunen. Det er vores vurdering, at den tekniske opbygning af hele hjemmesidesystemet kunne gennemføres på en uges tid, af en enkelt hobbyprogrammør. Funktionaliteten begrænser sig til.

 • Opret bruger og log ind
 • Se oversigt over opslag, kommentér eller skriv til trådstarter
 • Opret opslag
 • Søg på opslag

Der er ingen kategoriinddeling, dato for opslag, eller anden yderligere funktionalitet. Der er ikke mulighed for at lave afstemninger, salgsannoncer, filuploads, eller lignende funktionalitet som findes i almindelige facebookgrupper. Vi antager at der er en eller anden form for moderation, men det er ikke tydeligt hvordan kommunen eller boblbjerg forholder sig til eller administrerer indhold – og det er ikke muligt for brugerne at organisere moderation af indholdet. Hjemmesiden er mobilvenlig i layoutet, men der findes ingen app, push-notifikations integration, kalenderintegration eller lignende muligheder, som facebook tilbyder. Boblberg er hosted på et almindelig dansk lav-budget webhotel.

Ifølge Hvidovre Avis, hvor man kan læse om Boblberg, der har været i brug i Hvidovre i et års tid, så er der 1152 oprettede brugere i systemet for Hvidovre, ud af kommunens 52.000 indbyggere. Hvor mange af disse brugere der er aktive ved vi ikke, ligesom vi heller ikke ved hvor mange opslag de laver. Ifølge Boblbergs markedsføringsmateriale, som er blevet præsenteret for Lolland Kommune, er der angiveligt svar på 81% opslag. Brugernes gennemsnitsalder er 53 år.

Bedre end en facebookgruppe?

I Danmark er der 3,5 mio aktive facebookbrugere (2016), hvoraf 62% dagligt benytter facebook. Der er en vækst på 80% (2013) i befolkningsgruppen med alder 60-64. På Lolland har vi mange aktive facebookgrupper f.eks.

 • Lolland-Falster Lovestorm (22.828 medlemmer)
 • Lolland-Falster Loppemarked (16.268 medlemmer)
 • Nakskov (9.403 medlemmer)
 • Lolland-Falster (1.859 medlemmer)
 • Maribo (1.208)
 • QLF (1.700 medlemmer)

Fælles for disse grupper er at de alle har flere medlemmer end Boblbjerg har i Hvidovre efter et år. Derudover findes der et utal af mindre forenings- eller interessespecifikke grupper. F.eks.

 • Nakskov – Hjælp hvor du kan (668)
 • Heavy Metal 88 (1.002)
 • Hundeparken Nakskov (308)
 • Pokemon Go Lolland (173)
 • Oplev Nakskov og omegn (885)
 • Dodekalitten (1222)
 • Pilgrimsture på Lolland Falster (446)
 • Lolland-Falster 55+ (212)
 • Fællesskabet Fejø (518)
 • Bandholm (445)
 • Rødby og omegn – før og nu (1.504)
 • og mange flere..

En ting er dog medlemstal, noget helt andet er aktivitet. Vi ved ikke noget om hvor mange af de 1152 Boblbjerg brugere i Hvidovre, som er aktive brugere – og vi ved ikke noget om hvor tit der laves opslag eller hvor tit der svares på disse.

Det ved vi til gengæld noget om, når det kommer til facebook. Lad os kigge på Nakskov gruppen:

 • Antal medlemmer: 9.403
 • Aktivitet inden for seneste måned:
 • 2.966 aktive brugere
 • 780 opslag
 • 1.868 kommentarer

Ud fra statistikken kan vi konstatere, at en enkelt facebookgruppe i Lolland kommune, på en måned har langt større aktivitet end det tilkøbte Boblberg har efter et år i Hvidovre. Antallet af medlemmer i gruppen Nakskov er desuden stærkt stigende, gruppen havde blot 8.000 medlemmer i februar 2016, 7.000 medlemmer i august 2015, osv.

Typen af opslag i Nakskov gruppen dækker bredt, det er f.eks. opslag om kulturelle arrangementer, personer der søger andre til aktiviteter, hjælp, mv. debatindlæg, jobannoncer, foreningsnyt, efterlysninger, anbefalinger, samt meget mere.

Vi undrer os

Vi undrer os over, at kommunen vælger at kaste penge i en ukendt platform, med en ukendt effekt, fra den første og bedste sælger, der ringer. Vi undrer os over om der overhovedet er et behov? Der er allerede i dag veletablerede udvekslinger af oplysninger, samt aftaler og fællesskaber der skabes gennem facebookgrupper, som har større funktionalitet, fleksibilitet og integration med forskellige softwareplatforme.

Hvilke effektkrav til implementering og brug forventer udvalget af udbyderen, for at kunne retfærdiggøre investeringen? Er der udarbejdet en kravspecifikation? Hvordan måles der på effektiviteten? Hvad sker der hvis kravene ikke opfyldes? Er der foretaget en markedsvurdering? Hvilke referencer har leverandøren? Kunne den kommunale målsætning evt. være løftet i et samarbejde med lokale frivillige aktører med fingeren på pulsen i forbindelse med sociale medier i Danmark, f.eks. Lolland-Falster Lovestorm, der af den danske facebook-direktør er blevet kaldt “det største siden det arabiske forår”?

Hvis der er målgrupper, som i dag ikke føler sig hjemme på facebook og i at navigere i disse grupper, var det så ikke bedre at give dem undervisning i en etableret, gratis platform, med meget højt medlemskab og aktivitetsniveau? Og så i øvrigt spare kulturmidlerne fra uvirksomme investeringer og i stedet bruge dem på kultur- og foreningsaktiviteter ude i virkeligheden i kommunen.

Skrevet af

sr@disputs.dk

Fast skribent for disputs. 29 år. Bor og arbejder i Nakskov. Engageret i diverse lokale foreninger. Interesseret i markedsføring, særligt hvordan branding kan bruges som udviklingsmotor på Lolland.