a
Redaktionen

redaktionen@disputs.dk

LollandLeaks

lollandleaks@disputs.dk

Nicolai Privrat

Chefredaktør
np@disputs.dk

Søren Rosenberg

Skribent
sr@disputs.dk

disputs.dk er en del af

nakskov.nu

CVR 35 36 25 68
Fællesskabsvej 11
4900 Nakskov

nyt aktivistisk meningsmedie på lolland
 

Sort Søndag: Bomberne der ændrede Nakskov for altid

Søndag d. 27. november sprang en række bomber i området omkring Axeltorv i Nakskov. På disputs.dk kan du i de kommende uger læse en række reportager, der forsøger at afdække hændelserne fra både ofrene og gerningsmændenes vinkel.

Søndag d. 27. november blev af en række politikere på den danske venstrefløj kaldt for sort søndag. Årsagen var offentliggørelsen af den nye danske regering. Blandt beboerne i Nakskov vil søndag d. 27. november 2016 dog blive husket for den lange række af bomber, der i aftentimerne eksploderede i området omkring Axeltorv. Bomberne kom til at ændre Nakskov for altid. Disputs.dk har derfor valgt at sende krim-redaktionen ud af huset, for at fortælle ofrenes historier.

På en café centralt beliggende i byen, mødes krim-redaktionen, mandag d. 28. november – dagen derpå, med de første af den lange række af ofre vi skal interviewe denne dag. De præsenterer sig som Sofie og Emilie, men ingen af dem ønsker deres fulde navn offentliggjort af frygt for deres familier og hundes ve og vel.

Både Sofie og Emilie ser matte og trætte ud, og de er tydeligvis mærket af hændelserne den foregående aften. Sofie fortæller, at hun ikke har sovet hele natten, da hun har skulle passe på sine hunde, der som hun udtrykker det, stadig er dybt påvirkede som følge af de voldsomme eksplosioner. Derudover fortæller Sofie, at hun har måtte bestille tid hos dyrelægen til begge sine hunde, henholdsvis en Golden Retriever og en Dansk-Svensk Gårdhund, da hun er bange for, at de bliver ramt af en posttraumatisk belastningsreaktion, som hun rigtig nok påpeger, også kan ramme hunde.

Emilie gør opmærksom på, at det ikke kun er Sofie der ikke har kunne lukke et øje, men at hun også selv har haft yderst vanskeligt ved at nå op de anbefalede 8 timer. Emilie har nemlig kæmpet en brag kamp med at trøste sin datter, der var yderst chokeret som følge af de enorme brag. Emilie påpeger der ud over, at det er vigtigt ikke kun at tænke på hundene, men også på menneskene.

Sofie bryder ind og fortæller, at bekymringen for hendes hundes ve og vel bunder i, at hun er et hundemenneske. Emilie fortæller at hun bekymrer sig meget for menneskers reaktion, fordi hun er et menneskemenneske.

Sofie afslutter vores interview på den centralt beliggende café med en sidste kommentar om, at “nogle mennesker har bare ikke en særligt stor hjerne at tænke med”. Det skal selvfølgelig bemærkes, at hendes kommentar var møntet på gerningsmændene bag bombesprængningerne på sort søndag, og ikke på menneskemennesket Emilie.

Nogle mennesker har bare ikke en særligt stor hjerne at tænke med

Sofie
Offer for bombesprængningerne i området omkring Axeltorv

Oven på vores visit på den centralt beliggende café skal vi nu ud for interviewe et af de andre ofre for bombesprængningerne i området omkring Axeltorv. Denne gang bliver vi nødt til at benytte krim-redaktionens bil, da vi skal ud på længere tur. Vi skal helt der ud hvor kragerne vender. Og ja, kragerne vender også i Nakskov. Man må dog formode at de kære krager ikke er helt på toppen dagen derpå, da de, ligesom hunde, også kan rammes af en posttraumatisk belastningsreaktion som følge af meget voldsomme oplevelser.

Vi parkerer krim-redaktionens bil i udkanten af byen ved et ret så famøst spise – og udskænkningssted. Her har vi aftalt at mødes Michael. Da vi træde indenfor bemærker vi, at her ingen Michael er at finde. Kromutter forklarer dog, at Michael ofte har svært ved at komme ud af fjerene, og aftenen før skulle eftersigende have budt på en stor mængde øl med sidevogn for Michaels vedkommende. Det er der trods alt intet at sige til, oven på de oplevelser han har haft i området omkring Axeltorv d. 27. november 2016.

Efter tyve minutters tidsfordriv, hvor krim-redaktion når at fortære en massiv omgang svensk pølseret med en dertil hørende Pepsi Max, indfinder Michael sig omsider på det ret så famøse spise – og udskænkningssted.

Michael ønsker ikke at få sit fulde navn offentliggjort, da han, som han selv siger, ikke altid har rent mel i posen. På baggrund af vores store journalistiske erfaringer vælger vi ikke at stille yderlige spørgsmål til Michael om, hvorfor han ikke altid har rent mel i posen. Vores job er at komme til bunds i en meget mere alvorlig sag. Bombesprængningerne i området omkring Axeltorv søndag d. 27. november 2016.

Til at starte med oplyser Michael, at han dog ikke selv var til stede i området omkring Axeltorv da bomberne sprang, men blot har læst om det på Facebook. Han har dog alligevel valgt at kontakte disputs.dk, da han mener, at alle Nakskovs beboere er ofre for den terror, som gerningsmændene har spredt over den indre del af byen. Det handler om at gøre modstand, siger Michael.

Michael fortæller, at han sammen med et par af kammersjukkerne har besluttet at etablere en modstandsgruppe. De havde i første omgang overvejet at gå ind i foreningen For Frihed, men har i stedet valgt at afskrive den mulighed for i stedet at starte deres egen gruppe, da udgifterne forbundet med transporten til For Friheds møder i hovedstaden simpelthen ville være for store. Man har jo sine økonomiske begrænsninger, når man render rundt med en diskusprolaps, udtrykker Michael med en snert af vemod i stemmen.

Michael og kammersjukkernes modstandsgruppe vil i første omgang patruljere i området omkring Axeltorv et par gange om ugen for at konfrontere bombemændene, hvis de skulle vælge at troppe op med en taske fuld af sprængfarligt gods. Modstandsgruppen vil dog primært operere fra den udkant af Nakskov hvor kragerne vender, og hvor det altid er muligt at slå et smut forbi det ret så famøse spise – og udskænkningssted. Michael forklarer, at det er utroligt vigtigt at patruljere og gøre modstand i alle afkroge af byen, og han håber at andre beboere i Nakskov vil melde sig ind i kampen, så modstandsgruppen på sigt kan dække et større område.

Fra et hjørne af det ret så famøse spise – og udskænkningsted lyder et højt råb. Det er Nadia, en af stamgæsterne på stedet, der åbenbart har overhørt krim-redaktionens interview med Michael. “Hvad fanden er det efterhånden for et miljø Vestlolland er blevet til?” spørger hun i et meget højt og nærmest skrigende toneleje. Både Michael og vi fra krim-redaktionen vender os rundt, og vælger samhørigt at skåle med Nadia. Michael med sin Slots Classic, og vi fra krim-redaktionen med hver vores Pepsi Max. Det er bedst med så lidt opmærksomhed som muligt i denne situation. Både for Michael og for krim-redaktionen.

Hvad fanden er det efterhånden for et miljø Vestlolland er blevet til?

Nadia
Gæst på det ret så famøse spise – og udskænkningssted

Michael får pludselig travlt og rejser sig. Modstandsgruppen har et stort stykke arbejde foran sig resten af dagen, fortæller han. Han når dog lige at bemærke, at han ikke forestiller sig, at det kan være rigtige danskere, som han selv udtrykker det, der står bag bombesprængningerne. For som Michael påpeger, så kan han ikke se hvorfor rigtige danskere skulle kaste med bomber i deres eget land. Han siger desuden også, at rigtige danskere har så travlt med at arbejde, at de slet ikke har tid til den slags ugerninger.

Skrevet af

np@disputs.dk

Chefredaktør. Studerer Socialvidenskab & Geografi på Roskilde Universitet. Bosiddende i Nakskov og engageret i lokale foreninger og kulturaktiviteter.