a
Redaktionen

redaktionen@disputs.dk

LollandLeaks

lollandleaks@disputs.dk

Nicolai Privrat

Chefredaktør
np@disputs.dk

Søren Rosenberg

Skribent
sr@disputs.dk

disputs.dk er en del af

nakskov.nu

CVR 35 36 25 68
Fællesskabsvej 11
4900 Nakskov

nyt aktivistisk meningsmedie på lolland
 

Kommune driver privat ældrepleje til konkurs

På 10 år opbyggedes en lokal forankret privat hjemmehjælp, med omkring 130 ansatte, som borgerne var glade for. I sidste uge er afdelingen i Nakskov meldt konkurs og de 130 medarbejdere fyret, efter en række kommunale hændelser.

lene

Lene Bång Jensen stiftede Lev Vel i 2006 i den daværende Rudbjerg Kommune, som blev lagt sammen til Lolland Kommune i 2007.

I Nakskov blev de ældre bl.a. mødt til jul og nytår af festklædte hjælpere, med højt humør, champagneglas og kransekage. Hver søndag havde hjælperne frisk franskbrød med til de borgere der modtog daglig hjælp. I årevis havde den private fritvalgsleverandør Lev Vel opbygget en særlig kreativ og lokalt forankret kultur, som privat godkendt hjemmehjælp, der kunne vælges til via fritvalgsordningen. Det at handle lokalt i alle sammenhænge hvor det var muligt eller at hjælpe med at viderebringe overskudstøj til andre borgere, er blot nogle eksempler på de kerneværdier som administrerende direktør Lene Bång Jensen prioriterede for at sikre, at borgerne fik den bedst mulige service.

Fritvalgsordningen er en ordning, der betyder, at kommunen skal godkende og indgå kontrakter med alle private leverandører, der opfylder kommunens krav til hjemmepleje. Borgere, der modtager hjemmepleje, kan herefter frit vælge om de vil benytte sig af den kommunale pleje eller et af de private tilbud. Det gjorde de ældre i Lolland Kommune brug af, hvor 30% valgte Lev Vel.

Udover at fungere som privat hjemmepleje under fritvalgsordningen, så leverede Lev Vel også en række andre services som rengøring hos private, sommerhuse og virksomheder, tøjvask, maling og tapetsering af boliger, hjælp med flytninger, havearbejde og handicaphjælp. I alt beskæftigede det 130 ansatte året rundt, der fór rundt i de genkendelige biler med Lev Vels logo på; firkløveren.

Når en borger vælger en privat leverandør af hjemmepleje, så skal kommunen udregne prisen på plejen inklusiv såkaldt “overhead” for den private udbyder, dvs. udgifter til lokaler, biler, mv. Det er denne udregning, der er grundlaget for prisen til den private leverandør og som havde fungeret i årevis mellem kommunen og Lev Vel uden problemer.

Men i 2011 er der pludselig noget, der ikke stemmer i kommunens beregning, hvor Lev Vel opdager, at kommunen har glemt at medregne overhead. Sagen ender i konkurrencestyrelsen, der giver Lev Vel medhold og vurderer at kommunens beregning er baseret på et forkert grundlag.

Selvom Lev Vel får medhold er sagen udmattende for den idealistiske virksomhed – der har måtte bruge meget tid med advokater og Lene Bång Jensen oplever at kommunen kører en hetz mod Lev Vel.

Den opfattelse bliver yderligere forværret da kommunen i 2012 også får ny teamleder for visitationen, der er den private hjemmeplejes kontaktperson i kommunen og som Lene Bång Jensen ikke vurderer er kvalificeret til opgaven. Til trods for at Lev Vel har en stærk social profil, der tager folk ind i jobtræning, tager personer ind med ADHD eller sprogvanskeligheder, samt bruger tid på at uddanne ufaglærte, så skal Lev Vel alligevel gentagne gange opleve kritik fra kommunen af, at de anvender ufaglærte plejere – også selvom kommunen selv ansætter ufaglærte og at det simpelthen er vanskeligt at skaffe arbejdskraft nok hvis der ikke suppleres med ufaglærte, fortæller Lene Bång Jensen. Det er noget der resulterer i anmærkninger i kommunens vurdering af de private tilbud i forhold til kommunens egne, til trods for at der er høj tilfredshed hos borgerne, med den private leverandør.

Også da Lev Vel bruger massevis af timer og penge på at udvikle et nyt digitalt rapporteringssystem, oplever de kommunens modarbejdning. Systemet, der automatisk registrerer timer brugt ved hver borger gør, at hjælperne skal bruge minimal tid ved computeren. Selvom private hjemmeplejeudbydere ellers lovmæssigt bør have lov til at bruge deres egne indrapporteringssystemer, så de kan fungere på tværs af kommuner, så godkender Lolland Kommunes Social- og Arbejdsmarkedschef ikke systemet, og dette, trods de har været med under hele udviklingsprocessen. I stedet er Lev Vel tvunget til at bruge kommunens eget ineffektive system.

I 2013 får danske kommuner en ny mulighed i lovgivningen for at vælge en eller flere leverandører af privat hjemmepleje gennem en udbudsmodel, frem for den hidtidige godkendelsesmodel. Når forskellige leverandører har meldt ind på udbuddet kan kommunen vælge de billigste, der lever op til kommunens krav, frem for at skulle indgå kontrakt med alle private udbydere. Det vælger Lolland Kommune at benytte sig af i 2015 hvor der udarbejdes et udbudsmateriale, som ikke imponerer Lev Vels advokat. I udbudsmaterialet vælger kommunen at der kun skal være en privat leverandør under fritvalgsordningen fremover.

Lev Vel bød ind på udbuddet, men blev underbudt med omkring 5 mio. kr. af Pleje Plus, en mindre privat hjemmepleje, med base i Nykøbing F., der på daværende tidspunkt ikke havde mandskabet eller erfaringen med at levere privat ældrepleje for en så stor gruppe mennesker. Samtidig havde Lolland kommune i udbudsmaterialet ikke sikret sig, at der skulle ske en forretningsoverdragelse. Pleje Plus var, ifølge Lev Vel, heller ikke til at komme i kontakt med, således at der kunne være overleveret både dygtigt personale, samt en masse viden.

Det skabte stor bekymring blandt kommunens ældre borgere, pårørende og medarbejdere hos Lev Vel, der indsamlede hundredvis af protestunderskrifter, samt arrangerede en demonstration der dog ikke fik betydning for kommunens beslutning om at vælge Pleje Plus.

Konsekvensen af kommunens løbende handlinger ses i dag i Nakskov. En ellers succesfuld virksomhed, der prioriterede kvalitet og lokalt engagement, har måtte melde afdelingen i Nakskov konkurs og omkring 130 ansatte er blevet fyret.

1. juni 2016 overtog Pleje Plus den private hjemmepleje i Lolland Kommune og i den første kontrolrapport forelagt byrådet meldes der “utilstrækkelige forhold” hos Pleje Plus. Flere borgere, der modtager hjælp af Pleje Plus har skrevet læserbreve om de, i deres øjne, utilstrækkelige forhold – og en stor del er overgået til den kommunale hjælp, hvilket gør det dyrere for kommunen. Efter skiftet til Pleje Plus har Lolland Kommune fået ny teamleder for visitationen.

Lev Vel fortsætter dog på Sjælland med afdelinger i Faxe og Vordingborg, hvor virksomheden allerede var i gang med at udvide. “Det giver os nok bedre chancer for at få opgaver i Lolland Kommune fremadrettet, da de jo helst vil bruge virksomheder der kommer udefra”, siger Lene Bång Jensen afslutningsvis med et glimt i øjet.

Intet adskilte i sidste ende de to firmaer ud over, at den ene byder var 15 procent dyrere end det andet.

Holger Schou Rasmussen
Borgmester Lolland Kommune

Borgmester Holger Schou Rasmussen forholder sig i sin udtalelse til disputs.dk ikke til hvorvidt det er problematisk, at kommunens ageren i denne sag har resulteret i, at en lokal virksomhed, med stærke værdier og høj tilfredshed hos brugerne, har måtte fyret 130 ansatte og nu må meldes konkurs.

Holger Schou Rasmussen udtaler “selve princippet om, at fritvalgsordningen skal sendes i udbud, ikke er en idé, der har groet i min socialdemokratiske have. Men når det nu er reglerne, så efterlever vi naturligvis dem i Lolland Kommune. Det er klart.”

Hvis borgmesteren er uenig i, at sende fritvalgsordningen i udbud, så kan det naturligvis undre, at kommunen overhovedet har besluttet at skifte til en udbudsmodel, når kommunen lovgivningsmæssigt kunne have fortsat med den eksisterende godkendelsesmodel, som havde fungeret i 10 år forinden. Det må blot vise sig hvorvidt de forventede besparelser ved denne beslutning, i sidste ende bliver en fordel for kommunen.


GUTE-URLS

Wordpress is loading infos from folketidende

Please wait for API server guteurls.de to collect data from
folketidende.dk/Business/Priva...

Skrevet af

sr@disputs.dk

Fast skribent for disputs. 29 år. Bor og arbejder i Nakskov. Engageret i diverse lokale foreninger. Interesseret i markedsføring, særligt hvordan branding kan bruges som udviklingsmotor på Lolland.