a
Redaktionen

redaktionen@disputs.dk

LollandLeaks

lollandleaks@disputs.dk

Nicolai Privrat

Chefredaktør
np@disputs.dk

Søren Rosenberg

Skribent
sr@disputs.dk

disputs.dk er en del af

nakskov.nu

CVR 35 36 25 68
Fællesskabsvej 11
4900 Nakskov

nyt aktivistisk meningsmedie på lolland

Lokalpolitik handler om mennesker

Siden byrådsmedlem Marie-Louise Brehm Nielsen blev smidt ud af Venstre Lolland og hendes kollega Henning Alfred Rasmussen valgte at forlade partiet i samme omgang, har lokalsamfundet ventet i spænding på hvad de to nu havde af planer.

Omkring 150 mennesker var mødt op til receptionen hvor den nye lokale uafhængige liste “DIN STEMME” blev afsløret. For at kunne stille op til kommunalvalg og regionrådsvalg kræves hhv. 25 og 50 underskrifter. Alle disse blev udfyldt på dagen, med flere til og en lang række nye medlemmmer blev indmeldt, trods det, at der på dagen ikke blev nævnt et eneste ord om listens politik.

Det illustrerer at lokalpolitik i høj grad handler om mennesker snarere end partiprogrammer.

Marie-Louise Brehm Nielsen fik bred folkelig opbakning til hendes ageren i sagen om vindmøller ved Skodsebølle, der tilsyneladende blev dråben, som fik bægeret til at flyde over for bestyrelsen i Venstre. Hun valgte ikke at overhøre de mange høringssvar og underskriftindsamlinger og lagde vægt på befolkningens ønsker i området hvor vindmøllerne skulle placeres. Hun blev af befolkningen vurderet på baggrund af hendes handlinger, hendes evne til ikke at lade sig kue af partiets øvrige medlemmers holdninger, samt hendes vilje til at kommunikere med borgerne ude i virkeligheden og høre deres individuelle holdninger og historier. En ageren hun også demonstrerede som formand for Ældre- og Sundhedsudvalget i forbindelse med klagerne over Pleje Plus, hvor hun personligt tog samtaler med alle borgere, der havde haft utilfredsstillende oplevelser. Hun har opbygget og fremvist en karakter som vælgerne kender og som de let kan vurdere hvorvidt har de karaktertræk, som de ønsker af et byrådsmedlem.

Det, samt Marie-Louise Brehm Nielsens netværk og engagement udover det politiske arbejde, har uomtvisteligt haft indflydelse på den store interesse og opbakning til den nye liste, uden behovet for endnu at tale politiske visioner.

Det illustrerer også at langsigtede støvede partipolitiske visioner ikke er særligt relevante i et lokalpolitisk landskab. Et landskab hvor en stor del af kommunens økonomi og politik er bundet op på statslig lovgivning. En dagligdag, der ofte består i, at udvalgsmedlemmer får et, af administrationen udformet, dagsordenspunkt og på kort tid skal forholde sig til en konkret problematik og prioritering. Hvem kan overhovedet vurdere hvorvidt en politik er rød eller blå, når man sidder og skal prioritere hvilken skole, der skal lukkes eller hvor et nyt plejehjem skal placeres?

Den slags beslutninger kræver, at “de rigtige mennesker” sidder med omkring bordet, som med indsigt og engagement kan stille de rigtige spørgsmål, betragte beslutningerne med overblik, påpege de rigtige prioriteringer og presse på for at få udnyttet de oplagte udviklingspotentialer, når mulighederne byder sig.

For en succesfuld kommunalpolitiker er det vigtigere at præsentere lokalt kendskab og forståelse kombineret med ihærdig fandenivoldskhed, kreativitet og ambitiøs stolthed på områdets vegne – end det er at kunne præsentere en ideologisk funderet gennemgang af sine politiske værdier.

DIN STEMME er indtil videre den fjerde uafhængige lokale liste, der stiller op til kommunalvalget i Lolland Kommune, hvoraf to andre også er nyoprettede i år. Det giver et indtryk af, at der er et forstærket ønske hos lokalbefolkningen om, at flytte sig væk fra de etablerede ensfarvede mastodonter og tættere på mennesket og nærdemokratiet.


GUTE-URLS

Wordpress is loading infos from disputs

Please wait for API server guteurls.de to collect data from
disputs.dk/2017/08/eksklu...

Skrevet af

sr@disputs.dk

Fast skribent for disputs. 29 år. Bor og arbejder i Nakskov. Engageret i diverse lokale foreninger. Interesseret i markedsføring, særligt hvordan branding kan bruges som udviklingsmotor på Lolland.